2 Nisan 2019 Salı

Güneş Işığı Yatırım Kararlarımızı Etkiler mi?

Psikologlar güneş ışığının kararlarımızı etkilediğini geçtiğimiz yirmi yıl içinde kanıtlamışlardır. Gün ışığı eksikliği depresyonla ve hatta intiharla ilişkilidir. Güneşsiz günlerde kendimizi kötü hissederiz. Güneş parladığı zaman kendimizi iyi hissederiz. Bu iyi ruh hali gelecekteki beklentilerimiz konusunda bizi daha iyimser yapmakta ve karar sürecimizi etkilemektedir. 
Finansal kararlarımız bile gün  ışığından etkilenebilmektedir. Örneğin eğer dışarı güneşli ise öğle yemeğindeki hizmet için daha fazla bahşiş bırakma ihtimaliniz yüksektir. Güneşe bağlı olarak kendinizi iyi hissetmeniz için dışarıya çıkmanıza da gerek yoktur. Bir psikolog odalarından çoğunun penceresi olmayan büyük bir otel üzerinde bir araştırma yapmıştır. Güneşe bakmayan odalardan birinde kalan bir konuk oda servisine sipariş verdiğinde görevli dışarıdaki havadan söz etmiştir. Hizmetli yağmurlu günlerde ortalama %18,8 bahşiş almıştır. Bahşiş oranı bulutlu günlerde %24,4'e, kısmen güneşli günlerde %26,4'e, güneşli günlerde %29,4'e yükselmiştir. İnsanlar güneşli günlerde yağmurlu günlerde verdikleri bahşişten %50 daha fazla bahşiş vermektedir. 
Eğer güneş ışığı yatırımcıların daha iyi bir ruh halinde olmalarına yardımcı oluyorsa, bu yatırımcıların gelecekten beklentileri daha iyimser olacaktır. Bu sebeple yatırımcıların güneşli günlerde hisse senedi satın alma olasılıkları, satma olasılıklarından daha yüksektir. Eğer güneşli günlerdeki ruh hali yatırımcıları hisse senedi satışından çok alımı yönünde yeterince etkiliyorsa hisse senedi piyasası bu durumdan etkilenebilir. İki ekonomist bu olasılığı dünyanın finans şehirlerindeki hava durumuna ve hisse senedi getirilerine bakarak araştırmışlardır. Çalışma sonuçlarına göre New York borsası güneşli günlerde yıllık %15 daha iyi performans sergilemiştir. Londra'da güneşli günler hava koşullarının çok kötü olduğu günlere göre %22,1, Kopenhag'da %4,1 ve Paris'te %19,7 daha iyi performans sergilemiştir. 

Yatırım Psikolojisi Kitabı - Duygular ve Yatırım Kararları Bölümü
Hoş geldin bahar!
Hoş geldin gün ışığı,

Hiç yorum yok: