5 Ekim 2013 Cumartesi

Insider Trading’

SPK önceden insider trading suçuna ilişkin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500.000TL'ye kadar da para cezası uyguluyordu. Kanunda değişikliğe gidildiğini biliyordum ama yeni rakamlar hakkında bilgim yoktu. İşte yeni düzenlemeyi konu alan bir yazı.

Uluslararası düzenlemeler baz alınarak hazırlanan ve henüz taslak halindeki yeni Sermaye Piyasası Kanunu, başta piyasa dolandırıcılığı ve insider trading (içeriden öğrenenlerin ticareti) olmak üzere sermaye piyasası suçlarına ciddi para cezaları da öngörüyor. Örneğin insider trading’de uygulanacak para cezası 300 bin liradan az olmayacak. Taslak kanunun 101. Maddesine göre düzenlemelere ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından alınan kararlara aykırı hareket edenler ile bu fiilde etkisi bulunan şirket yöneticilerine 20 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İdari para cezası gerektiren fiil ile maddi menfaat sağlayanlara, sağladıkları menfaatin iki katı kadar para cezası verilecek.
ÇAĞRI YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEYENLER
Pay alım teklifi zorunluluğunu (örneğin çağrı yükümlülüğü) yerine getirmeyenlere pay alım teklifine konu payların toplam bedeli kadar ceza verilecek. Meşru bir ekonomik ya da finansal gerekçe ile açıklanmayan kendinden kendine veya karşılıklı işlemler yapmak, açılış ve kapanış fiyatları ile gün sonu veya vade sonu kapanış fiyatlarını etkilemeye yönelik emir vermek, süreklilik arz edecek şekilde küçük miktarlarda fiyat yükseltici veya düşürücü alım-satım yapmak gibi piyasa bozucu eylemleri gerçekleştirilen kişilere ilgili yıl için belirlenmiş üst sınırın 5 katına kadar para cezası uygulanacak. İdari para cezalarının yüzde 95’i Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne yüzde 5’i de Sermaye Piyasası Araştırma Merkezi’ne gelir olarak kaydedilecek. İnsider trading suçu işleyenler 300 bin liradan az olmamak kaydıyla elde ettiklerin menfaatin 3 katını ödemek zorunda kalacaklar. Bu ödeme yapılırsa SPK bu kişilerin hakkında suç duyurusunda bulunmayacak.

Elif Batu Yener http://www.borsagundem.com/

Hiç yorum yok: