29 Temmuz 2013 Pazartesi

Rassal Yürüyüş Modelinin Test Edilmesi

Otokorelasyon, spektral ve koşu (run) testleri rassal yürüyüş hipotezinin araştırılmasında araştırmacılar tarafından kullanılan istatistiki testlerdir. Finansal literatürde en uygun istatistiksel setin ne olduğuna ilişkin bir ortak görüş yoktur (Taylor, 2007).
Otokorelasyon Test: Oldukça popüler ve basit olan otokorelasyon testleri ilk otokorelasyon katsayısının tespiti için kullanılmaktadır. Eğer getiriler arasındaki herhangi bir bağımlılığın ardışık getirilere karşı sınırlı olması bekleniyorsa, test oldukça mantıklı ve güçlüdür.
Spektral Test: Spektral analiz otokorelasyon testlerine alternatif bir analiz yöntemidir.  Spektral testler özellikle getiri döngülerinin rassal davranış gösterdiği düşünüldüğünde uygun görülmektedir.
Run Test: Getirilerin normal ve belkide durağan olmayan dağılıma sahip olması sebebiyle non parametrik testler daha uygun olabilir. Pozitif koşu ardışık pozitif getiri sıralamasını, nötr koşu sıfır getiri sıralamasını ve negatif koşu negatif getiri sıralamasını ifade etmektedir. Hisse senedinin fiyatı bir günden diğerine artabilir (+), düşebilir (-) veya değişmeyebilir (0). Bu şekilde oluşturulan “işaret” serisinde birbirini izleyen aynı işaretler bir “koşu” olarak adlandırılır (Karan 2010)

Hiç yorum yok: