20 Haziran 2013 Perşembe

Dünyanın En Çekici Beş Borsası

1. Japonya
Japonya’da borsa yılbaşından bu yana yüzde 34’ün üzerinde değer kazandı. Borsaların yükselişin temel nedeni hükümetin açıkladığı ekonomiyi destekleyen genişlemeci para politikaları. Japon hükümetinin yenin dolar karşısındaki düşük seyrini koruması için aldığı önlemler de yine borsaların değerlenmesinde etkili oldu.
2. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)
Ülkede yılbaşından bu yana borsada görülen yükseliş yüzde 28’in üzerinde. Dubai ve Abu Dabi’de borsalar son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bunda 2009’daki çöküşten sonra Birleşik Arap Emirlikleri’ne konut sektörünün yeniden canlanacağını gösteren gelişmelerin etkisi büyük.
3. Arjantin
Güney Amerika ülkesinde borsadaki yükseliş yılın bu zamanına kadar yüzde 27’yi aştı. 2012’de uluslararası borsalar içinde en kötü sergileyen piyasalardan biri olan ve yılı bir önceki yılda gördüğü zirvenin yüzde 40 altında tamamlayan Arjantin borsası dipten dönüş yaşıyor. Ülkede şu ana kadar yükselişi destekleyen major bir gelişme yaşanmasa da uzmanlar Arjantinli yatırımcıların geri dönme telaşında olduğuna işaret ediyor.
4. Kuveyt
Kuveyt’de borsa yılbaşından bu yana yüzde 23’ün üzerinde değerlendi. Borsa bu yıl en son Mayıs 2010’da gördüğü seviyelerin de üzerine çıktı. Yükselişte Kuveytli şirketlerin güçlü bilançoları ve hükümetin altyapı yatırımlarını artıracağı yönündeki açıklamalarının desteği oldukça büyük.
5. Filipinler
Filipinlerde borsa bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bu durumda Güneydoğu Asya ülkesinin tarihinin ilk yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılan notu etkili oldu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkenin notunu BBB- ile yatırım yapılabilir seviyenin en alt basamağına taşıdı.
Kaynak: www.cnbce.com 

Hiç yorum yok: